divendres, 2 de maig del 2014

Beceite i la comarca del Matarranya, un destí perfecte per anar amb xiquets


El pont de Sant Vicent el vam passar amb bons amics disfrutant de Beceite en la comarca del Matarranya (Terol). Beceite també té com a nom oficial Beseit, ja que és un dels pobles que formen l'anomenada franja de ponent d'Aragó on parlen català i mantenen la cooficialitat dels dos topònims. Aclarida esta qüestió i una vegada fetes les presentacions, d'ara endavant l'anomenarem Beseit.

Estos dies hem descobert un poble amb una natura espectacular i amb nombroses possibilitats per poder gaudir grans i menuts. Com ja sabeu, en este bloc ens dirigim preferentment a pares amb fills, però tot el que contem tanmateix pot ser de gran utilitat als adults sense càrregues familiars. Al llarg del cap de setmana, com que anàvem amb membres del Grup d'Aventura de Foios, hem fet moltes eixides a la muntanya, de fet el nostre viatge s'ha centrat en disfrutar d'ella. Al capdavall, hem fet cinc rutes, de les quals una va ser molt curta i senzilla per a què Joan la fera caminant i una altra que només feren els xics. Volem contar-vos fil per randa totes les eixides, les 5, des dels 700 metres de Joan, fins la del pare sherpa i els seus col·legues muntanyers. Ho farem a poc a poc, ja sabeu que no tenim massa temps, però primer que res vos hem de raonar per què pensem que Beseit i el Matarranya és un bon lloc per anar amb xiquets.

Ací teniu les sis principals raons per visitar Beseit, ja ens direu si finalment vos convencem...

Primerament el viatge. Des de la ciutat de València fins Beseit hi ha una distància de 227 km i una durada del viatge amb cotxe de 2 hores 49 minuts. I ara podeu pensar que amb quasi tres hores de viatge per fer eixos quilòmetres hi ha d'haver moltes revoltes. I ausades que n'hi ha. La mare sempre es mareja, així que sempre conduïx però ha estat encantada amb este viatge. Per arribar a Beceite cal anar per la A7 direcció Castelló / Barcelona i desviar-se per la CV10 en direcció a Cabanes nord / Sant Mateu / Benlloch i seguir el desviament que vos du cap a Morella. I ací està la nostra recompensa del viatge, la meravellosa Morella amb el castell, la murada, els museus, els dinosaures, les pastisseries amb els flaons (per favor, mengeu-ne un), els restaurants per dinar... El viatge cap a Beseit vos dóna l'oportunitat de conéixer i disfrutar Morella, ¿o s'estimeu més una parada en una estació de servei? Pensem que no, vos agradarà estirar les cames per esta ciutat i als vostres fills també. Nosaltres ho férem a l'anada i a la tornada i en esta segona ocasió ens férem un homenatge gastronòmic ben merescut després de tres dies de pujades i baixades a les muntanyes. Des de Morella només cal seguir direcció Saragossa i desviar-se en Monroyo cap a Peñarroya de Tastavins i des d'ací tot recte fins Beseit. Són poques hores per poder disfrutar d'un paisatge que no té res a envejar als estimats Pirineus.
I ja sabeu, quan aneu en cotxe aprofiteu les hores de son del vostre menut per fer quilòmetres i prengueu-vos-ho amb tranquil·litat.

En segon lloc el paisatge. Pel terme discorren tres rius: el Matarranya, l'Ulldemó i l'Algars així que ja podeu fer-vos una idea de la quantitat d'aigua que hi ha per tot arreu.

Paratge de la Pesquera
Els boscos són verdosos i atapeïts plens de pins negres, boixos, oms, carrasques, savines, anouers, etc. Les aus com els voltors volaran sobre els vostres caps i si teniu la mateixa sort que nosaltres, es trobareu amb grups de cabres salvatges. Cap de nosaltres havia estat a la comarca abans i no deixaven de comentar com ens sentíem de sorpresos amb esta terra, ens va deixar a tots bocabadats. I com ja vos hem comentat no té res que envejar als Pirineus, de fet semblava que estaves allà.

En tercer lloc l'equilibri entre la natura i el turisme. Els camins estan molt cuidats i indicats. Hi ha control en els accessos a les principals rutes, el Parrissal durant tot l'any i la Pesquera només en estiu. Estes dos rutes les vam fer, la ruta del Parrissal és la que ascendeix el riu Matarranya i la Pesquera són un seguit de tolls impressionants adaptats al bany i que vos deixaran bocabadats. Controlen la quantitat de cotxes que hi accedixen i fan pagar per vehicle. No és la primera vegada que ho veguem en la muntanya i des del nostre punt de vista és una bona acció per garantir el control i la protecció dels espais naturals, alhora que es garantixen llocs de treball. Es paga per vehicle, cobren tres euros per cadascun, però si esteu allotjats en una casa rural del poble vos facilitaran un tiquet per tindre descompte i pagar només 1,50€. 

En quart lloc la disponibilitat d'allotjaments. Beseit està ple de cases i apartaments rurals. Nosaltres ens allotjàrem en Casa Lola. Com que érem tres parelles i Joan, llogarem dos apartaments (Matarranya i Ulldemó) que estaven porta amb porta.
Si es mireu la pesseta, com tots fem, la relació qualitat-preu va estar bé. Ens posaren bressol amb un matalaf molt gros i còmode i amb els llençols i el nòrdic. La cuina estava equipada amb tot el necessari, fins i tot batedora, la qual ja sabeu que és molt útil quan tens un bebé. Inclús hi havien contes per als xiquets. Tenien terrassa i barbacoa. Podíem deixar dormint a Joan en l'habitació i vigilar-lo per la càmera des de l'apartament del costat sense cap problema. Els propietaris van ser molt amables, un tracte immillorable. No és el millor apartament en el que hem estat, però és còmode, net, gran, tenen detalls molt útils per a pares amb fills menuts i a més a més els propietaris viuen en el mateix edifici i si teniu problemes només heu de picar-los la porta. Això sí, ni s'adonareu que estan si no aneu a buscar-los.

En cinqué lloc els pobles de la comarca. Beseit és un poble molt bonic no únicament per la seua arquitectura, sinó també per la meravella de llocs naturals que té dins d'ell, com és el cas de la Font de la Rabosa que la trobes al girar un cantó del poble.

Font de la Rabosa

Un lloc que ens va encisar a tots. Però no sols Beseit és interessant, molts pobles del voltant ho són i entre ells cal destacar Varderrobres. Nosaltres hem de tornar de nou perquè no férem turisme de pobles i ens vam perdre estes meravelles.

En sisé lloc el menjar. Aneu als forns de bon matí per comprar pa acabat de fer i sabreu que és un pa de veritat i no el que ens venen al supermercat, aneu a la carnisseria per comprar embotit i fer-vos-el torrat, no oblideu tastar el formatge, etc. Quina gana entra de només pensar-ho!

Ara ja només vos queden per conéixer les rutes que férem i vore les fotos per acabar de convéncer-vos un poc més. 

No sabem com serà la temperatura a l'estiu però banyar-se als tolls que rodegen Beseit ha de ser una meravella i els vostres fills al·lucionaran. Com sempre, per disfrutar de la muntanya ja sabeu que la tardor i la primavera són les millors estacions.

Esperem que vos siga útil esta entrada del bloc i si dubtàveu a anar cap al Matarranya a partir d'ara ho tingueu més clar.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...