Lectures recomanades


ARRAIZ, Noel ; MONFORT, Águeda. Rutas con niños por la Comunidad Valenciana. València : xplora, 2014


¡Pares i mares, xiquets i xiquetes, enamorats i enamorades de la muntanya, estem d'enhorabona! Han pensat en tots nosaltres i han publicat un llibre molt interessant de rutes adaptades a xiquets pel nostre territori valencià.

Primerament, abans de començar a parlar del llibre i contar-vos que ens sembla, hem de presentar-vos els autors i l'editorial. Si els coneguem un poc més, ens podrem fer una idea d'allò que anem a llegir.

Els autors, Noel Arraiz i Águeda Monfort són pares, la qual cosa és el primer que volem destacar d'ells, ja que si no ho foren, pensem que no estarien preparats per escriure res que parle de fills. Sí potser de xiquets, però de les relacions dels pares amb els fills, dels canvis que ens suposa una criatura en les nostres vides i de com readaptar les nostres aficions, com la muntanya, a la nova situació, només ho poden fer els que han passat per esta experiència. S'ha de poder parlar en primera persona. Este llibre és fruit de pares, i no d'autors aliens que no han passat per l'experiència d'alletar davall la soca d'un arbre, que no han preparat sopetes i carregat termos per menjar vora un riu, que no han inventat històries màgiques per poder arribar al final d'una ruta... Tot això ho patim i ho disfrutem els pares i mares, només nosaltres. Quin privilegi més gran!

I a més de pares són fotògrafs, editors, i enamorats de la muntanya. En la seua presentació, en la contracoberta del llibre, ens recorden un poc a Víctor Riverola i Nikitina Jekaterina quan diuen que han viatjat per més de 50 països, pels 6 continents, per recórrer i fotografiar les serralades més impressionants del món.  Quina enveja, ells que poden o que han pogut abans de nàixer la seua filleta. Ens haurien d'explicar si després de tindre-la mantenen el ritme!
Ells formen part del projecte xplora, una editorial independent i valenciana formada per un grup de persones que estimen la natura, la muntanya i viatjar. Produïxen tres col·leccions : Soñadores, Trotamundos Exploradores. El llibre que hui vos presentem, segons el web, pertany a la col·lecció Exploradores, encara que hem regirat el llibre i per cap lloc hem trobat la referència de la sèrie (ho sentim açò és obsessió professional de la mare, és que després les editorials torneu boges a les bibliotecàries)
Per la xarxa ens hem trobat amb este vídeo que ben bé vos servirà per conéixer esta parella. A nosaltres ens ha encantat...


Una vegada fetes les presentacions, hem de parlar del llibre. Conté 27 rutes per tota la geografia valenciana, de nord a sud, i pensades per fer amb xiquets. Cada ruta està recomanada per a un grup d'edat segons la seua dificultat, quilòmetres i desnivell.
De cada sender ens aporten la següent informació: edat recomanada, dificultat, durada, distància, desnivell, punt més alt, cartografia, i si és apte o no per fer-lo amb motxilla portabebés.
Quan consulteu la durada heu de tindre en compte que els quilòmetres marcats són de la ruta completa des de l'eixida a la tornada de nou a este punt, excepte quan s'especifique el contrari, com ara el cas de la ruta 19. Estes dades estan referenciades amb icones en la primera pàgina de cada ruta, d'una manera molt visual. Cada sender està descrit en dos pàgines amb totes les indicacions per no perdre's. I en l'última apareix el mapa i les indicacions per trobar el començament de la ruta, així com informació sobre allotjaments i llocs per menjar o visitar. Suposem que són bars, restaurants i allotjaments recomanats, però en cap lloc posa que ho siguen, ni per quina raó ho son.
Esta és l'estructura de descripció de cada ruta, quatre pàgines amb la informació bàsica i amb imatges molt boniques que motivaran la vostra visita. A més a més, en la tercera pàgina sempre trobareu un parell d'apartats interessants d'informació sobre el lloc que aneu a visitar davall el títol de "Recuerda" i "Sabías que..." Vos aportaran dades que contar als vostres fills. Però vos hem de fer una puntualització, quan aneu a Xàtiva per visitar la Cova Negra (ruta 18) per favor recordeu que no són paleontòlegs sinó arqueòlegs els encarregats de les excavacions arqueològiques i d'estudiar els neandertals!


Hi ha un índex de rutes amb la paginació, a més estan numerades perquè en la pàgina següent un mapa mut ple de números indica la localització de la ruta en la geografia valenciana.


Com a apèndix, després del seguit de totes les rutes, hi ha una taula de totes elles amb les seues característiques, d'esta manera d'un sol colp d'ull es poden visualitzar i consultar d'una manera més àgil. És una ferramenta molt útil a l'hora de prendre la decisió d'on anar. Nosaltres trobem a faltar una informació que encara que no és bàsica, per a nosaltres almenys és un factor que influïx molt, fins i tot moltíssim, a l'hora de decidir-nos per fer una ruta o altra. Parlem de si una ruta és circular o no ho és. Pensem que és una dada que s'hauria d'incloure tant en la informació bàsica gràfica que s'indica en la primera pàgina de cada ruta, com en l'apèndix resum que és en definitiva una taula comparativa.
Entre les pàgines de les rutes trobareu 8 seccions d'informació molt valuosa per a fer més interessants i motivadores les eixides amb els xiquets. Des de jocs a la natura, fins com preveure el temps o com orientar-nos per la muntanya.

No volem oblidar que fins la pàgina 42 no comencen les rutes. Totes les pàgines anteriors vos oferiran informació sobre la importància de la muntanya per l'educació dels vostres fills, quan començar a fer eixides, que es pot fer en cada edat, que dur en la motxilla, primers auxilis, activitats i fins i tot una pàgina dedicada a les motxilles portabebés. Un repàs introductori als punts essencials del que cal saber per disfrutar de la muntanya amb els xiquets.
 
Des d'Un bebé en la motxilla tenim un suggeriment. Nosaltres, com molts altres pares, eixim amb gps, descarreguem i compartim rutes en Wikiloc. Les rutes que este llibre proposa són rutes marcades i ben conegudes, per la qual cosa és ben segur que les podrem trobar en el Wikiloc, encara que sempre tindran variants i poden no ser exactament iguals. Pensem que no estaria gens malament que l'editorial xplora obrira un compte en el Wikiloc per penjar les rutes i així poder descarregar-les al gps. Suposaria una manera d'enriquir el projecte i anar més enllà de la guia en paper que ens acompanyaria de la mateixa manera en la muntanya per poder seguir en tot moment els consells que ens dóna. Què vos sembla? A nosaltres ens agradaria, i  pensem que no suposaria perdre vendes en cap moment ja que la guia té molts valors afegits que no oferix un track en línia.

Quasi ho oblidem, en les darreres pàgines trobareu referències sobre albergs, campaments, allotjaments rurals, zones d'acampada... llibres de rutes per la terreta  i blocs entre d'altres els dels nostres amics Con los niños en la motxilla i el nostre benvolgut, Un bebé en la motxilla. Quina il·lusió més gran! Encara que trobem a faltar un llibre que haurien de conéixer tots els pares que vullguen eixir amb els seus fills a la muntanya i que per a nosaltres és el llibre capçalera. Parlem de Montañismo con niños de Víctor Riverola i Nikitina Jekaterina

Per acabar, vos direm que encara no ens hem decidit per cap de les rutes d'este llibre, en el moment que fem alguna, vos informarem. Mentrestant vos recomanem encaridament que busqueu este títol en les vostres llibreries de barri o que vos apropeu a la biblioteca més propera i feu una desiderata. Vos informem que a hores d'ara cap biblioteca de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana el té en la seua col·lecció. 

Com a acomiadament vos deixem amb este bonic vídeo de presentació i aneu pensant a quin lloc voleu anar amb els vostres fills. Disfruteu!



*****************************************************




RIVEROLA, Víctor; NIKITINA, Jekaterina. Pirineos con niños : 34 excursiones. Madrid : Desnivel, 2013


Des que el passat 2 de juliol s'assabentàrem que el tàndem - Víctor Riverola i Jekaterina Nikitina - havia publicat un altre llibre per gaudir de la muntanya amb els xiquets volíem llegir-lo. En esta ocasió no és un manual de muntanya, és una guia de rutes per fer amb els vostres fills pels Pirineus. Des d'este bloc ja vos recomanàrem fa temps la lectura de Montañismo con niños com a llibre de capçalera per tots els pares i mares que vullguen disfrutar de la muntanya amb les seues criatures. Ens va semblar que estava molt ben escrit i que ens contava tot el que volíem i necessitàvem llegir. Ara publiquen 34 rutes per fer amb xiquets per Pirineus i com que els Pirineus han sigut un dels nostres destins este estiu (i pensem repetir tots els anys) ens ha semblat una idea estupenda comprar-lo, llegir-lo i contar-vos que ens sembla.

Una vegada més este llibre és fruït de l'estima que té esta parella per la muntanya i pels seus fills, respira tendresa i amistat com així ho reflectix des d'un primer moment el simpàtic pròleg que fa Jordi Salvador que com ell diu només és un alpinista que ningú coneix però que estima la muntanya i a la parella d'autors. Suposem que podrien haver-li demanat a Edurne  Pasaban, que per tots es coneguda, que els escriguera el pròleg (ella ens parla de la importància dels refugis de muntanya a la pàgina 22) però li ho han demanat a un amic i ens ha agradat la idea perquè aconseguix apropar-nos un poc més a ells.

Abans de començar amb les rutes fan una introducció per explicar-nos la seua motivació per fer esta guia i donar-nos pràctics consells sobre seguretat, accés als Pirineus, com motivar als fillets i com hem de comportar-nos a la muntanya. Per finalitzar ens expliquen com funciona la guia i les icones que cada ruta conté en la fitxa tècnica.

Les 34 excursions que ens presenten s'ubiquen per tots els Pirineus des de la Mediterrània fins el Cantàbric, tant pel Pirineu espanyol com pel francés. Així que si sou com nosaltres, que no viviu prop del Pirineu ni viviu de la muntanya com fan ells (es a dir que no podeu anar tan a sovint com vos agradaria) és perfecta per fullejar-la abans de planificar el vostre viatge i elegir la zona que podeu visitar. Des d'ací agrairíem els autors que amb el temps feren guies monogràfiques per zones i així facilitar-nos la vida als que només podem pujar una vegada a l'any i ens és més fàcil quedar-nos a una zona dels Pirineus (de segur que és una idea que ja tenen al cap). 

En cada ruta apareix una completa fitxa tècnica amb la següent informació: 
  • Edat recomanada per fer la ruta:  en el nostre cas, a hores d'ara, ens interessa saber si es poden fer amb motxilles porta bebés i així ens ho fan saber si és el cas "para todas las edades incluso bebés en mochila"
  • Nivell de dificultat familiar: han fet una classificació de la dificultat atenent la durada, el desnivell, el terreny i la dificultat tècnica. Tot ho expliquen molt clarament al capítol "Niveles de dificultad y nivel de dificultad familiar" on indiquen els 5 nivells que proposen i les característiques de cada nivell. Per exemple el nivell 1 és "Paseos por terreno casi llano. La duración del itinerario es bastante corta". Així en cada fitxa trobareu un número que es correspon amb esta dificultat que sempre podeu consultar en este capítol.
  • Temps: marquen els temps d'anada i tornada. Penseu que sempre en referència al temps que ells fan, de segur que la nostra forma física no és la mateixa i que com sabeu quan anem en xiquets les parades varien segons molts factors des d'un canvi de bolquer a una gatejada per estirar les cametes. Són temps relatius.
  • Màxima altitud, desnivell de pujada i de baixada
  • La cartografia que han utilitzat. El fragment de la ruta en el mapa Alpina la teniu en la descripció de la ruta amb una bona ampliació per poder consultar-la.
Cada ruta conté una fitxa completa, la descripció de la ruta, possibles variants (en les rutes que tenen esta possibilitat), el fragment del mapa cartogràfic i de tant en tant trobareu informació sobre refugis, parcs naturals, històries de trens com el que puja a la Rhune, d'estacions com la de Canfranc... tot per motivar-nos a nosaltres i als nostres fills un poc més el viatge.

Ens ha cridat l'atenció que no apareguen els quilòmetres en la fitxa descriptiva de cadascuna de les rutes. Podem suposar que amb el temps que marquen de duració informen prou de la durada però potser per a esta família de muntanyencs els quilòmetres es fan més lleugers que per la resta de mortals i a nosaltres ens agradaria saber el quilometratge per fer els nostres propis càlculs ja que poc a poc anem coneixent el nostre nivell (encara que ja sabeu que per fer estos càlculs hem de tindre en compte altres factors). Una altra opció és que amb els fragments de mapa que inclouen en les rutes i com que ens donen l'escala del mapa nosaltres calculem la distància. Tot i això es pot fer si saps llegir un mapa però potser no tot el món sap fer-ho i ens agradaria pensar que esta guia no és només per experts muntanyencs, sinó que ha de ser útil per tots els pares i mares que vullguen apropar-se a la muntanya encara que mai hagueren calculat la distància en una mapa.

Els darrers dies els hem passat a Ordesa i hem fet la ruta 30 d'esta guia "Del aparcamiento de Ordesa a la Cola de Caballo" i vos podem dir que la descripció que té és molt bona, així com molt útil el mapa i la fitxa tècnica encara que és una ruta sense cap pèrdua ja que està molt bé senyalitzada. Respecte al que comentàvem abans del temps de duració, la guia marca 5 hores d'anada i tornada, nosaltres tardàrem unes 6 hores. El temps és relatiu tot depén del nostre nivell físic i de les parades. Nosaltres férem dos parades llargues una per dinar Joan i estirar les cametes i una altra per dinar els pares i jugar amb Candela.

Ens sembla una bona guia no sols a nivell informatiu, sinó també a nivell organitzatiu. L'edició està feta amb molta cura, és molt visual i té un tamany perfecte per durar-la en la motxilla i consultar-la amb una mà. Un punt més per l'editorial Desnivell.

Un bebé en la motxilla vos recomana esta guia i Joan també encara que a ell li interessa molt més que l'enquadernació resistix i que és blaneta per poder mossegar-la i alleujar les seues genives.

El podeu trobar a moltes llibreries, entre d'altres a Patagonia per 16€. A hores d'ara no es troba en cap Biblioteca de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana però des d'Un bebé en la motxilla anem a fer una desiderata per vore si alguna biblioteca encara li queda alguna misèria del seu pressupost i pot comprar-lo. Ja vos ho contarem al facebook!

Disfruteu de la lectura!!!

Mireu quin comentari ens ha deixat al facebook Víctor Riverola!!!
"Mil gracies per l´article al vostre web, teniu raó en el tema dels KM, mai ho he pensat i ara al dir-ho vosaltres crec que pot ser molt útil. Cel.lebro que el llibro us agradi i que sigui útil. Moltes gràcies altre cop. Una forta abraçada. Víctor i Jekaterina"



*****************************************************




NIKITINA, Jekaterina; RIVEROLA, Víctor. Montañismo con niños : cómo ir a la montaña en familia. Madrid : Desnivel, 2012


Passejant per la Fira del Llibre de València arribàrem a la parada de la Llibreria Patagonia i descobrírem este llibre. El fullejàrem i ens va semblar interessant ja que responia a tot el que nosaltres havíem estat buscant al web per eixir amb el nostre fill a la muntanya, així que el compràrem. Els autors són una parella amb dos fills i conten les seues experiències amb ells a la muntanya. Donen consells sobre material, seguretat, mitjans de transport, destinacions i fins i tot un poc de psicologia infantil.

Esta parella es dedica a viatjar per qüestió del treball dels dos, ell és periodista i escriptor i ella fotògrafa, i són experts alpinistes. Passen moltes temporades a Suïssa caminant pels Alps i quan estan a Espanya disfruten dels Pirineus. Tenen la sort que el seu treball és viatjar per Europa, caminar, esquiar, escalar, fotografiar, etc. en els llocs més meravellosos. 
Quan començàrem a llegir el llibre no sabíem si morir-nos de l'enveja o tancar el bloc ja que les nostres eixides són ridícules comparades amb les travessies d'esta parella. Després pensàrem que la nostra realitat no és la mateixa, ni tampoc la de la majoria de la gent. Ells són una excepció. Continuàrem llegint i, encara que continuàvem amb la nostra enveja (sana, molt sana), pensàrem que tots els consells que donaven eren tant profitosos per fer muntanya als Alps com a la Serra Calderona. Així que este llibre s'ha convertit en el nostre llibre capçalera. A més d'aprendre amb ells, somniem amb tots els llocs meravellosos que esta família ha visitat i potser algun dia també ho fem nosaltres.

Vos el recomanem moltíssim, tant per a experts alpinistes com per a gent menys experta però que vol disfrutar de la muntanya amb els seus fillets. Víctor i Jekaterina ens mostren d'una manera molt clara com disfrutar de la muntanya sense haver de deixar els fills a casa, com amb paciència i planificació els pares poden continuar practicant senderisme mentres disfruten amb els fills. Com sempre diguem, la vida amb un fill ens canvia, hem d'adaptar-nos a la nova situació, però també hem d'anar adaptant als fills al nostre ritme de vida i a les nostres aficions, així les disfrutarem més encara.

Per conéixer un poc més este llibre i esta parella punxeu este enllaç del web de Desnivel

On comprar-lo....
A la llibreria Patagonia el trobareu per 16 €

Recordeu que teniu al vostre abast l'accés a la lectura en moltes biblioteques. Encara que este llibre com és tan recent i amb la baixada de pressupostos serà més difícil trobar-lo. Hem consultat la XLPV (Xarxa de Lectura Pública Valenciana) que inclou des de fa poc de temps les biblios de l'Ajuntament de València, i hem trobat exemplars a les següents biblioteques: BPM de Bétera, Massamagrell, Alcàsser, Sant Vicent del Raspeig i a València a la BPM Tomàs Vicent Tosca (C/ Yecla, núm. 12)

Vos agradarà!



******************************************************

Excursiones en familia.  València :  Centre excursionista de València, 2005-2007 (Terres i pobles)

Conté:

1. FERRÍS GIL, C. 18 rutas por los parajes de la Comunidad Valenciana. 

2. FERRÍS GIL, C. 20 rutas por los parajes de la Comunidad Valenciana.

3. FERRÍS GIL, C. 20 rutas por la Sierra Calderona

4. ALMERICH, J.M.; FERRÍS GIL, C. Paseos a pie y en bici por la ciudad y la huerta de Valencia.

5. FERRÍS GIL, C. Paseos a pie y en bici por la Albufera y el litoral de Valencia.


Una bona amiga ens ha prestat els cinc llibres de la col·lecció "Excursiones en familia", l'autor principal de la qual és Carlos Ferrís Gil, i que va editar el Centre Excursionista de València. Dels tres primers números tenim la segona edició i dels dos darrers, la primera.
Són uns llibres bàsics per l'excursionisme familiar pel territori valencià. No hi ha molt més publicat per al nostre àmbit  amb rutes curtes adaptades als més menuts de la casa.
Ens interessava fullejar estos títols per conéixer-los i fer una ressenya en el bloc. El primer que hem de dir és que ens han agradat per dos raons; la primera és que ens ha donat idees per conéixer nous llocs del territori valencià i la segona és per la manera en què la informació està organitzada en cadascú dels llibres.

Cada número inclou al voltant de 20 rutes i sempre manté la mateixa estructura d'organització de la informació la qual cosa ens aporta molta claredat en el discurs.

El llibre comença amb el sumari, al qual el seguix una explicació del contingut de cada excursió i un quadre classificador de les rutes que facilita que amb un colp d'ull pugues elegir la ruta més indicada per edat, distància, nivell de dificultat, temps estimat, etc.

Cada ruta presenta la següent estructura:
  • Resum de dades tècniques: temps estimat, desnivell, edat, cartografia, etc
  • Com accedir al començament de la ruta
  • Descripció del sender amb un dibuix del mapa
  • Recomanacions (seguretat, material necessari, riscos meteorològics, etc.)
  • Punts d'interés cultural i natural
  • Allotjaments i serveis (informació menys actualitzada per l'any d'edició)
  • "Sabías que..." on parla de llegendes i dades interessants per motivar als xiquets durant l'excursió
  • "Por una mochila más llena". Este espai està signat per autors col·laboradors, són textos curts que ens donen informació variada sobre l'excursionisme i la natura per a pares i fills i que de segur farà que el passeig siga més entretingut i enriquidor.
  • Bibliografia
En el nostre cas utilitzem el GPS per no perdre's i poder compartir las rutes amb vosaltres a treavés de Wikiloc, però estos llibres tenen un fum d'idees que volem aprofitar. No sols els nous llocs que no coneixem,  sinó tots els recursos que sobre cada zona ens van contant.

Només hem de fer una puntualització respecte al que a hores d'ara ens interessa: la informació que aporta respecte si una ruta és idònia o no per anar amb un bebé en la motxilla. Ens hem trobat dos rutes que hem fet sense cap problema i que el llibre indica que no són "idònies" per anar amb "mochila de bebé": De Beselga a Barraix i la pujada al Cim del Benicadell A més a més són senders que hem qualificat com a moderat en el primer cas i fàcil en el segon. Esta informació ens fa pensar que potser no és una bona guia per a pares que vullguen eixir amb el seu fillet a l'esquena, o almenys no ens podem refiar de la qualificació de les rutes per anar amb motxilla. És una pena que alguns pares puguen llegir esta informació i pensen que no és possible fer-les. Si les rutes que ací es recullen les poden fer xiquets caminant, de ben segur que són fàcils i les pot fer una adult amb càrrega a l'esquena.

Una vegada hem fet esta puntualització ens quedarem ens els llibres un temps per donar-los un bon ús.

Si voleu consultar estos llibres els podeu trobar a moltes biblioteques de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana (XLPV). Punxeu en l'enllaç i accedireu directament al catàleg. En esta ocasió no anem a numerar-vos les biblioteques on podeu trobar estos títols perquè són moltíssimes les biblioteques públiques en les que podeu trobar les diferents edicions. De segur que al vostre poble o ciutat trobareu sense problemes esta col·lecció en la vostra biblioteca pública!

    Cap comentari :

    Publica un comentari a l'entrada

    Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...